Waar moet ik op letten bij het inzetten van freelancers?
Een freelancer is in principe geen werknemer. U spreekt met een freelancer af welke vergoeding hij krijgt voor de werkzaamheden die hij voor uw bedrijf verricht. U hoeft dus geen loonheffing en sociale premies in te houden en af te dragen. Er is immers geen sprake van een dienstverband. Maar als de fiscus of de uitvoerings-instelling achteraf vaststelt dat er feitelijk wel degelijk sprake is geweest van een dienstverband, dan wordt de vergoeding aan de freelancer als loon beschouwd. U moet dan alsnog premies inhouden en afdragen. U loopt zelfs het risico dat de bedragen worden verhoogd met een boete en rente.
Is uw freelancer wel echt een freelancer?
Wanneer u een overeenkomst sluit met een freelancer, is het raadzaam om eerst vast te stellen of uw freelancer toch niet onder de loonheffing valt. Het begrip freelancer zegt op zichzelf namelijk niets over het feit of u al dan niet te maken krijgt met loonheffing en premies van werknemersverzekeringen. Het hangt ervan af of de freelancer de werkzaamheden helemaal zelfstandig of onder (uw) toezicht uitvoert. Soms kunt u er samen met de freelancer voor kiezen om voor de loonheffing de arbeidsverhouding als dienstbetrekking te behandelen. Ook als het gaat om een zelfstandig ondernemer is het mogelijk dat hij voor bepaalde werkzaamheden bij u in dienstbetrekking is. U moet dan loonheffing inhouden en afdragen en eventueel premies werknemersverzekeringen betalen.
Belangrijk: verklaring arbeidsrelatie
De freelancer kan een ‘verklaring arbeidsrelatie’ (VAR) aanvragen bij de Belastingdienst waarin staat hoe zijn inkomsten worden belast. Staat in deze verklaring dat hij winst uit onderneming heeft, resultaat uit overige werkzaamheden geniet of dat zijn inkomsten voor rekening en risico van een vennootschap zijn, dan hoeft u over deze inkomsten geen loonheffing en premies werknemers-verzekeringen in te houden. Als er sprake is van het verrichten van werkzaamheden anders dan als ondernemer, dient u de uitbetaalde bedragen te administreren onder toevoeging van het sofi-nummer. Verder moet u een jaaropgave aan de Belastingsdienst verstrekken als ‘opgaaf van uitbetaalde bedragen aan derden’.
Als er in werkelijkheid toch sprake is van een dienstbetrekking, dan geldt de verklaring niet als u als opdrachtgever zich daarvan bewust moet zijn. U moet dan loonheffing inhouden en premies werknemersverzekeringen afdragen. Of iemand freelancer is, ligt nogal complex. Uw accountant kan voor u nagaan of u te maken heeft met een werknemer of met een freelancer.
Zie ook
Heb ik als ondernemer een accountant nodig?
Hoe financier ik mijn bedrijf?
Hoe schrijf ik mijn bedrijfsmiddelen af?
Kan ik gemakkelijk geld lenen bij de bank?
Kom ik in aanmerking voor subsidies?
Moet iedere ondernemer een jaarrekening opstellen?
Moet ik als (beginnend) ondernemer een BV oprichten?
Moet ik een andere rechtsvorm voor mijn bedrijf kiezen?
Van welke fiscale mogelijkheden kan ik als ondernemer gebruikmaken?
Verlagen investeringen mijn winst?
Waar krijg ik juridisch advies?
Waar moet ik op letten bij het inzetten van freelancers?
Waarmee krijg ik te maken als mijn werknemer ziek wordt?
Waarom willen anderen mijn jaarrekening zien?
Wat heb ik aan een financiële administratie?
Wat is een accountant?
Wat is uw bedrijf waard?
Wat kost een accountant eigenlijk?
Welke fiscale verplichtingen heb ik als ondernemer?