Bedrijfsovername advies:
een accountant zorgt dat je niets over het hoofd ziet

Overweeg je om een bedrijf over te nemen, of juist je eigen bedrijf te verkopen of over te doen aan de volgende generatie? Een hele stap, waarbij je niet over één nacht ijs gaat. Waar moet je rekening mee houden, wat is verstandig en wie vraag je om bedrijfsovername advies? Een accountant kan je er alles over vertellen.

Een bedrijf (laten) overnemen doe je niet van de ene op de andere dag. Je moet uiteraard weten wat de waarde van het bedrijf in kwestie is, hoe het zit met de rechten en plichten rondom eventueel personeel en of er schulden zijn waar je rekening mee moet houden. Ook belastingtechnisch gezien zijn er zaken die aandacht vereisen. Houd dus rekening met een voorbereidingstijd, zodat je zeker weet dat je niets over het hoofd ziet.

Waardebepaling

Kijk je naar de waarde van een onderneming, dan bestaat die uit meer dan alleen een pand, de inventaris en eventuele aandelen. Ook het prijskaartje van de goodwill speelt mee. Denk hierbij aan de kennis en ervaring van de medewerkers, het aantal opdrachtgevers en het imago van een product of dienst. Een accountant begeleidt je graag bij dit proces. Via een praktisch stappenplan komen jullie tot een reële waardering. Daarnaast komt de financiering ter sprake. Heeft de koper voldoende eigen middelen of moet er een lening aan te pas komen? 

Onderhandelingen

Ook belangrijk bij een bedrijfsovername, is de informatieplicht van de verkoper en een eventueel due dilligence onderzoek vanuit de koper. Een accountant kan je hierbij ondersteunen en je helpen jouw onderneming verkoopklaar te maken. Bij een bedrijfsoverdracht binnen de familie komt weer ander advies kijken. Hier spelen waarschijnlijk andere belangen, zoals de continuïteit van de onderneming.

Bedrijfsovername advies

Wil je de onderhandelingen in goede banen leiden, dan is het slim om een accountant in te schakelen. Die bekijkt alles van een afstandje. Verstandig, want bij een dergelijke overname spelen vaak verschillende emoties die niet de overhand moeten krijgen. Een accountant weet precies welke afspraken moeten worden gemaakt, kan de harmonie binnen de familie bewaren en de gemaakte afspraken duidelijk en helder vastleggen. Zo zorgt een accountant voor een mooie afsluiting en tegelijkertijd een goede basis voor een nieuw begin.

Zie ook

Bedrijfsoverdracht
Wat is uw bedrijf waard?
Waardebepaling van uw onderneming
Waardebepaling van uw aandelen
De vergeten waarde bij het doorschuiven van de aanmerkelijk belang belastingclaim bij echtscheiding
Nominale-of-contante-waarde-van-de-aanmerkelijk-belang-belastingclaim
Over-de-peildatum-bij-de-waardering-van-aandelen
Echtscheiding en uw bedrijf
Personeel aannemen
Bedrijfsadvies
Belasting kleine onderneming en MKB
Bezig met de groei van je bedrijf?
Second opinion over ondernemersrisio’s

Snel contact met ons.

Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Vergeet uw telefoonnummer niet.